Niet alle pannen zijn geschikt voor een inductiekookplaat. De pan moet bestaan uit magnetisch
materiaal! Als je pannen niet of niet goed reageren op de inductiekookplaat dan is de meest
voorkomende oorzaak dat er een pan met geen of weinig ijzer wordt gebruikt. Dit kan je testen door
te kijken of een magneet blijft plakken aan de onderzijde van de pan. Als de magneet niet of niet
goed blijft plakken, dan is de pan niet geschikt voor een inductie kookplaat.
Ook is het van belang dat de pan een vlakke bodem heeft; een kromming of bolling belemmerd de
werking van de kookplaat. Leg de pan onderste boven en leg er een latje of waterpas op om te testen
of de bodem vlak is. Gebruik geen pannen die; gebruikt zijn op een gaskookplaat / wiebelen op de
kookplaat of waarvan de bodem is beschadigd.
Schuif niet met de pannen over de kookplaat; tussen de pan en de glasplaat kunnen zoutkorrels,
suiker, grof gemalen kruiden of zelfs zand na het schoonmaken van groenten krassen veroorzaken op
de kookplaat. Als je pannen verplaatst, til ze dan op.
Doordat inductiestromen trillingen veroorzaken in de panbodem zal in veel gevallen een brommend,
hoog zoemend geluid of een hoge pieptoon te horen zijn tijdens het koken. Dit is de normale werking
van een inductie kookplaat en heeft niks te maken met de kwaliteit van de pan. Verschillen in het
geleidingsvermogen of de samenstelling van een pan maken dat de ene pan wat meer geluid maakt
dan een andere. Een pan die uit één geheel bestaat zal minder geluid maken dan een pan met een
meerlagige bodem maar beide zijn prima geschikt voor koken op inductie.